JRK | Efektívny zber začína v kuchyni - Pre menej odpadu

Späť na zoznam článkov

Efektívny zber začína v kuchyni

Nezaradené | 19.11.2024

Triedenie, zber a zhodnocovanie biologicky rozložiteľného odpadu patria medzi najdrahšie položky v odpadovom hospodárstve samospráv. Aj keď je zber kuchynského odpadu povinný už viac ako tri roky, časť obyvateľov tento odpad stále netriedi. Samosprávy to však môžu zmeniť vďaka príspevku z Environmentálneho fondu.

Motivácia triediť kuchynský odpad začína priamo pri zdroji – v kuchyni. Mnohé slovenské samosprávy pochopili, že ak chcú, aby zber tohto odpadu prinášal čo najlepšie výsledky, je potrebné triedenie čo najviac zjednodušiť a sprístupniť občanom. Práve preto mestá a obce v rámci „štartovacích balíčkov“ okrem kompostovateľných vreciek distribuovali aj prevetrávané (perforované) košíky.

Prečo používať perforované košíky? 

Košíky spolu s kompostovateľnými vreckami preukázateľne znižujú hmotnosť bioodpadu vysušením materiálu a predchádzajú tvorbe plesní, zápachu a výluhov, čím výrazne zvyšujú spokojnosť a participáciu zapojených domácností. Podľa európskeho odborníka, koordinátora zo Zero Waste Europe, Enza Favoina, ich zavedením samosprávy dokonca šetria až 20 % nákladov na zvoz – vysušený kuchynský odpad má totiž nižšiu hmotnosť. 

Mnohé mestá a obce, aj keď spočiatku nevybavili domácnosti košíkmi (napríklad tie, ktoré kompostujú), tak robia dnes. Do popredia sa dostáva najmä užívateľská pohodlnosť. Košíky, ktoré priniesli pozitívne výsledky a vysokú čistotu vytriedeného odpadu v mnohých európskych samosprávach, ale aj v Bratislave či Partizánskom, majú: 

  • objem 7 až 10 litrov, v kombinácii s kompostovateľnými vreckami, 
  • dôkladný systém prevzdušňovania na stenách a veku (umožňuje dodatočné odvetranie bioodpadu), 
  • špeciálne členité dno na ešte lepšie prúdenie vzduchu, 
  • hladký povrch pre jednoduché čistenie s antibakteriálnou úpravou, 
  • uzamykací mechanizmus, ktorý zabraňuje prístupu zvierat a náhodnému otvoreniu, 
  • praktické výstupky na lepšie uchytenie vreciek. 

Správne nastavená infraštruktúra zberu spred rodinných a bytových domov

Triedenie kuchynského odpadu z bytových domov je zvyčajne zabezpečené pomocou košíkov s kompostovateľnými vreckami, ktoré sa po naplnení zanesú do kontajnerov na stojiskách. V niektorých mestách a obciach spoločné kontajnery nahrádzajú nádoby s menším objemom. Tie môžu mať rôznu veľkosť, od 20 do 30 litrov. V deň zvozu sa do nich vložia naplnené kompostovateľné vrecká, ktoré sa následne vyložia pred bránu rodinného alebo bytového domu. 

infraštruktúra pre triedenie kuchynského a zeleného bioodpadu

Samosprávy, ktoré občanom umožňujú triediť všetky druhy odpadu priamo pri mieste jeho vzniku, dosahujú podstatne lepšie výsledky. Vzdialenosť k zberným miestam totiž výrazne ovplyvňuje mieru zapojenia domácností do triedenia. Ak je triedenie možné priamo pri zdroji, zapojí sa v priemere až 98 % domácností. Pri vzdialenosti 100 metrov tento podiel klesá na 41 %, a ak je stojisko vzdialené 200 metrov, triedi odpad už iba 12 % domácností. 

Správny zber kuchynského odpadu = neoddeliteľná súčasť efektívneho množstvového zberu 

Množstvový zber odpadu postupne zavádza čoraz viac samospráv, no na jeho úspešnú implementáciu vplýva niekoľko faktorov. Správny a fungujúci zber kuchynského odpadu je jedným z nich. Množstvový zber odpadu podporuje Európska únia, Ministerstvo životného prostredia SR aj Inštitút environmentálnej politiky. Nie je vylúčené, že jeho plošné zavedenie na celom území Slovenska bude onedlho realitou. Mestá a obce na Slovensku, ktoré postupne znižujú objem bioodpadu v komunálnom odpade, budú mať tak výraznú výhodu a ľahšie prijatie zo strany občanov. 

environmentálny fond

Správne nádoby na zber kuchynského odpadu sú polovicou úspechu. Príspevok z Environmentálneho fondu môžu mestá a obce využiť na dokúpenie košíkov, kompostovateľných vreciek alebo informačnú kampaň. Druhou polovicou úspechu je správna infraštruktúra zberu. Dostupným, pohodlným a adresným zberom dosiahne aj vaša samospráva lepšie triedenie a celkové zníženie produkcie komunálneho odpadu.

V JRK Slovensko máme bohaté skúsenosti so zavádzaním zberu kuchynského odpadu a okrem predaja nádob vám pomôžeme s efektívnou a správne nastavenou infraštruktúrou zberu. 

Zostaňte informovaní

Každý mesiac vám zašleme newsletter, v ktorom nájdete:

  • príklady z regiónov,
  • rady pre efektívne odpadové hospodárenie,
  • novinky z odpadárskej legislatívy,
  • naše najnovšie riešenia a produkty.